luolia ja lakia

Viikonloppuna tuli jälleen rymyttyä niin upeita luolakohteita kuin raiskioita ja hakkuuaukioita -jälkimmäisiltä kun ei pysty luonnossa liikkuessa välttymään. Metsästysliiton edustaja ilmoitti Avohakkuut historiaan -kansalaisaddressin luovutustilaisuudessa, että avohakkuukin voi olla kaunis. Korallimaisia, värikkäitä kääpiä löytyikin Hulubergsgrottanin kallion avohakkuuaukiolta Sipoosta, muttei juuri muuta kauniiksi mainittavaa.

Nukkavyökääpä ja punakääpä Hulubergsgrottanin hakkuuaukiolla Sipoossa.
Välissä halkiheltta, joka ei ole kääpä, vaan vuoden ympäri tavattava suht harvinainen helttasieni

Hulubergsgrottanin luolan löytäminen vaati luolahulluudenpoikasta: kaksi käyntiä ja runsaasti koluamista jyrkillä kalliorinteillä. Silti vasta metsästä ulos tullessa huomasi, kuinka reidet huusi kait adventin kunniaksi hoosiannaa ja kosteus oli pusertunut vaatteiden läpi. Paperikartan printtaaminen on suositeltavaa retkeillessä alueilla, joilla GPS-signaali on heikko eikä luolan tarkka sijainti tiedossa. Tuloksettomankin etsinnän sivutuotteena löytyi kuitenkin mielenkiintoisia juttuja; muun muassa kalmiston jäänteet kallion laelta. Lopulta itse luola löytyi hakkuuaukion reunasta paikallisten suullisella opastuksella. Rauhoitettu, veden puoliksi täyttämä onkalo on kaunis ja arvoituksellinen; sitä on luultavasti käyetty mm. kalkkikivilouhoksena.

Viikonlopun toinen luolakohde oli Rokokallion hurja luola- ja rotkokonaisuus Vihdissä. Jos aiot käydä vain yhdellä Uudenmaan luolalla, melkein suosittelen tätä paikkaa. Jääkauden massat on ruhjoneet ja siloitelleet kalliovuoren seinämän jättiläismäisten lohkareitten rotkostoksi ja luolastoksi, josta löytyi kiiltomittarikin kostealla migmatiitti- eli seoskivilajipinnalla. Pimeä laskeutui hurjaa vauhtia, mutta kolusimme lohkarepihan ja lippaluolan toinen toisensa perään taskulamppujen valossa: poiskaan ei kyennyt lähtemään, paikka oli liian vaikuttava. Osa luolista vaatii jonkin verran kiipeilyä ja varovaisuutta; johonkin kohteeseen ei edes pääse ilman köyttä, jota meillä ei ollut mukana.

Kiiltomittari.

Metsälaki määrittelee pääosiltaan vähintään kymmenen metriä korkeat jyrkänteet ja niiden välittömät alusmetsät erityisalueiksi, joilla ei saa suorittaa puunkorjuuta. Sama koskee pääosiltaan 10 metriä syviä kuruja ja rotkoja, purojen ja pienialaisten lampien rantoja, sekä erilaisia soita ja lehtoja, joiden hakkuurajoituksilla suojellaan metsien biologista monimuotoisuutta ja vesitaloutta. Luonnossa liikkuja törmää tuon tuostakin hakkuisiin, joissa lakia tai suosituksia selkeästi rikotaan ilman seuraamuksia. Toinen seikka tuli mainituksia edellisessä blogissa: 10 metriset jyrkänteet ja rotkot ovat sen verran suuri harvinaisuus, että niiden rajaaminen tehometsäntalouden ulkopuolelle ei biologista monimuotoisuutta pelasta. Esimerkkinä tästä Valkeakosken Korentinkankaan kallio, jolle on haettu kallionmurskauslupaa: runsaasti metsälehmusta kasvava kallionalusaluslehto on hakattu jo vuosia sitten, mutta eipä tuo jyrkännekään täyttänyt ”pääosin 10 metrin korkea” -kriteeriä- vaikka kuinka jylhä ja ainutlaatuinen onkin. Soita hakataan edelleen, ja viime kesän kävelyretki Astuvansalmelle virallista polkureittiä sai hengen salpautumaan. Rinteet oli hakattu käytännössä vesirajaan saakka, ja raskas metsätyökone puskenut syvät reitit laajalti maapohjaan. Matka maailmanlaajuisesti ainutlaajuiselle kuvakentälle muuttui via dolorosaksi: ei sitä kulkiessa voinut kuin itkeä.

Hulubergsgrottanin jyrkänteiden hakkuita. Pitkät kalliopudotukset myös alueen tien puolella on hakattu kiveen asti.

Toistaiseksi ei yksikään kansalaisaloite ole mennyt eduskunnassa läpi, mutta kenties nyt olisi aika ja mahdollisuus tehdä metsälakiin tarkennuksia sen osalta, millaisin kriteerein lain edellyttämää metsien biologista monimuotoisuutta pystytään nykyhakkuuvauhdissa pitämään yllä, kuinka näiden kriteerien toteutumista valvotaan, ja millaisia sanktioita kriteerien rikkomisesta seuraa.

https://mobile.twitter.com/PanuKunttu/status/1183990677849415681

Hulubergsgrottan, Sipoo. suuaukko.
Advertisement

Julkaissut outirossi

Outi Rossi (s.1966, Valkeakoski) on toiminut erilaisissa dramaturgin, käsikirjoittajan, kääntäjän, radio-ohjaajan, dramaturgian tuntiopettajan ja esittävän taiteilijan tehtävissä valmistumisestaan Teatterikorkeakoulusta 1995. Hän on osallistunut useaan kuvataidetta ja esittävää taidetta yhdistävään näyttelyyn ja workshopiin Suomessa, Virossa ja Venäjällä, sekä toiminut Vaasan kaupunginteatterille dramaturgina vuosina 2010-2021. Rossi toimi 2019 kuraattorina suunnittelemassaan Yleisradion feature-sarjassa Tieto, valta, muutos, ja toteutti samana vuonna Yleisradiolle Joki puhuu audiotaideteoksen yhdessä kahden moskovalaistaiteilijan kanssa. 2020 Rossi kirjoitti Elokuvasäätiön käsikirjoitustuella animaatiokäsikirjoituksen Peura. Vuonna 2021 Rossi toteutti Helsingin Kontulan palvelukeskukseen kasviteemaisen hyvinvointiprojektin Puro SKR:n apurahalla, Puuradio -installaatioteoksen Helsingin Talvipuutarhaan yhdessä digitaalisen Puuradion kanssa (www.puuradio.org) Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla, toimi sovittajana Colorado Avenue – näytelmässä Vaasan kaupunginteatteriin, sekä aloitti Rosa Liksomin Everstinna-romaanin dramatisoinnin Rovaniemen kaupunginteatterille (ensi-ilta 2022.) Syyskuun 2021 Rossi toimi tuntiopettajana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan laitoksella. 2022 Yleisradio esitti Rossin ja Hanna-Helena Kinnusen toteuttaman radiofeaturen Kahden maailman kirjeet, joka löytyy Yle Areenasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: